Как да продаваме онлайн

Много хора имат страст към модата или в други области за продажба на дребно. Обикновено  приятното се съчетава с полезното и те се стремят да изкарват прехраната си в областта, която им е любима. В днешно време онлайн магазини има много и всеки един предприемач иска да е на първо място при търсене. Навремето това беше трудно и скъпо начинание, но вече и в България навлиза с бързи стъпки. Голяма част от офлайн магазините на дребно започват да фалират още преди да са започнали своята дейност. И това е така, защото един подобен бизнес крие много подводни камъни, в т.ч и големи разходи. Било за покупка на стока, която не се продава, за заплати, осигуровки, данъци и т.н.

 

Освен това немалка роля играе и необучения и неподходящ персонал, който не може да се справи с всекидневните си задължения, като например да етикетира продуктите, да даде добра консултация на клиента и много подобни нещица.  Поради тази причина онлайн магазините започват да процъфтяват. За разлика  от офлайн магазините, нямат толкова големи разходи. В повечето случаи уебмастерът или собственикът на магазина сам прави всичко – от класиране в търсачките, до обслужване на клиентите и дори счетоводство.

 

Преимуществото на интернет магазините е, че винаги са „отворени”. Клиентът може да си поръча избраната стока дори и през 3 часа през нощта. Освен това с бодра стъпка в България навлиза и дропшипинга/ продажба на продукти онлайн, без собственикът на магазина да ги има налични на склад/. Той само препраща клиенти към доставчика или вносителя, за което получава комисионна.

 

Ето някои от нещата, които трябва да знаете,  за да скочите в уеб-базираните магазини за продажба на стоки.

 

Добрата търговия винаги се разпознава по един, единствен показател и това е  реализирана печалба от продажбите.  За да започнете да продавате и да имате така мечтаната печалба, първо трябва да намерите своите клиенти. Е, разбира се това никак не е лесна работа, но няма нищо невъзможно, нали? Затова четете как да оптимизирате сайта си да излиза в ТОП 10 при търсене, да набирате трафик чрез социални мрежи, директории, онлайн каталози и т.н. Интернет е място, където може да направите всичко и наистина да продавате.

 

Разбира се, не само трафикът е важен. Представете си, че вече сте успели да си набавите клиентите, но няма какво да им предложите, магазинът ви е разхвърлян и хората не могат да открият това, което им трябва. Нашият съвет е да направите дизайна на своя сайт лесен за употреба. Продуктите ви да са разделени в категории, за да може хората лесно да достигат до тях. Също трябва да опишете какви са условията, при които клиентите могат да пазаруват от вас, какви са сроковете на доставка, начин на плащане, срок за връщане на продуктите и т.н.

 

И не на последно място, поглезете клиентите си, за да се върнат отново. Предложете им някоя благинка, като например безплатна доставка или ваучер за намаление при следващо пазаруване. Повярвайте ми, няма нищо по-добро от доволен клиент, който ще се връща отново и отново и от това ще печелите доста. Е може да имате по-малка печалба, но ще бъде постоянна, нали?

 

И последно, не се страхувайте от конкуренцията във Вашата област. За всички има място под слънцето.





{START_COUNTER}